De bakermat van de wijnen: Griekse wijnen

Inhoud

Griekse wijnen

Wijnliefhebbers kopen de laatste 15 jaar steeds meer wijnen uit landen buiten wijnland Frankrijk. De kwaliteit van deze wijnen is zeer goed te noemen. In feite is Griekenland de bakermat van de wijn.

De oude Grieken begonnen met het verbouwen van druiven voor de wijnoogst in de 7e eeuw na Christus. Wijn kreeg in deze periode al een echte status onder haar drinkers. Doordat de Grieken een zeer grote wijnproductie hadden werden er al rond de 10e eeuw na Christus wijn geëxporteerd naar omringde landen. Deze wijnen werden vaak gemengd met zeewater om ze langer houdbaar te maken. De Griekse wijnen vierden hoogtij tot de 15e eeuw toen Franse en Spaanse wijnen de markt begonnen te veroveren. Vandaag de dag is de Griekse wijn weer helemaal terug van weggeweest.

 

Druivenrassen

Omdat het klimaat in Griekenland lekker warm is, is dit de ideale plek om druiven te verbouwen. Er zijn verschillende wijngaarden te vinden door Griekenland. Hierdoor zit er ook verschil in kwaliteit tussen de druiven en zijn er meerdere druivenrassen. Er zijn hier veel unieke en inheemse druivensoorten te vinden die in andere landen niet voorkomen. De bekendste hiervan is de witte inheemse savatiano-druif. Deze druif is de basis van de Retsina. Vandaag de dag wordt er hars toegevoegd aan de wijn om de authentieke harssmaak te creëren. Er zijn zowel witte als blauwe druivenrassen te vinden in Griekenland. De mandeleria en de malvasia zijn de bekendste blauwe druivenrassen.

Bekende Griekse wijnen

De populairste en bekendste wijnen uit Griekenland zijn de Malagouzia, Savatiano, Xynomavro, Assyrtiko, Vilana, Agiorgitiko en de Moschofilero. De kwaliteit van de Griekse wijnen is de afgelopen jaren zienderogen toegenomen. Er zijn al enkele Griekse wijnen die bekroond zijn door de echte wijnkenners. Het is ook zo dat de meeste wijnen die uit Griekenland komen een kwaliteitslabel met zich mee mogen dragen. 10% van de Griekse wijnen die nu inloop zijn, zijn gecertificeerd via de V.Q.P.R.D. kwalificatie. Dit staat voor kwaliteits wijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Dit gaat alleen op bij eerste klas wijnen. Een Griekse wijn behoort dan ook tot de topwijnen van de wereld.

OOK INTERESSANT