Wie de gojibessen in de hun oorspronkelijke ‘groeiomgeving’ wil zien, moet een vliegtuigticket kopen. Hij dient dan immers af te reizen naar streken als Mongolië, China of Tibet. Daar groeit de lycium barbarum, zoals de gojibes officieel heet. Zhongning, een afgelegen dorpje in de provincie Ningxia, staat bekend om zijn beste ontwikkelde en grootste gojibes-productie in Azië.

Goji bessen

Nieuwe technieken maken het mogelijk dat de gojibes ook in Europa, en specifiek in Nederland kan worden verbouwd. Waar in Zhongning gebruik word gemaakt van onder meer het zuivere water uit de Gele Rivier en de warme, vochtige klimaatomstandigheden, worden deze elementen in de westerse wereld gewoonweg nagebootst. Zo ook het zo min mogelijk gebruiken van pesticiden. Hierdoor komt de Europese gojibes qua voedzaamheid en kwaliteit heel aardig in de buurt van die in Azië.

Voorheen werden (en het gebeurt nog!) goji bessen in gedroogde vorm naar Europa gebracht. Hier zijn we nu echter bezig met het aanleggen van plantages voor de sap en versmarkt. Uit ervaring blijkt dat in Nederland de beste resultaten worden behaald in een onverwarmde kas. Als de gojibesplanten buiten staan, hebben ze immers te maken met zon, maar ook met regen. Als het dan ook nog eens warm is, is de kans op schimmelziekten aanwezig. De zon kan de plant dan immers niet snel genoeg drogen.

Overigens kan dit niet echt veel kwaad, want de plant verliest in het najaar zijn bladeren. Als het eenmaal heel koud begint te worden, moet de plant wel in de gaten worden gehouden. Vanaf een stamdikte van pakweg twee à drie millimeter is de plant sterk genoeg om ook de nodige graden onder nul te overleden. Vandaar ook dat de beste tijd om te planten begin voorjaar is. Tegen de tijd dat het opnieuw begint te vriezen, is de plant groot genoeg om dit aan te kunnen.

Snoeien van Goji

De snoei kan het beste ook in het vroege voorjaar gebeuren. Alle snelgroeiende en rechtopgaande scheuten dienen dan te worden weggesnoeid. Zij hebben immers maar weinig gojibessen. Aangeraden wordt om uit te gaan van één stam met meerdere gesteltakken. De scheuten die aan deze gesteltakken komen, kunnen eventueel ook weer worden getopt, zodat er nog meerdere vertakkingen komen.En meer bessen! De gojibesstruik groeit het best op zandgrond en kan goed tegen droogte vanwege zijn diepe wortelgestel.

Kenmerk van de gojibesplant is dat deze snel groeit. Elk jaar maakt hij veel nieuwe, lange scheuten, waaraan de bessen komen. Hoe meer vertakkingen, hoe meer gojibessen er verschijnen. Deze komen vooral op de omlaag hangende takken. Vanaf het tweede jaar krijgt de plant gojibessen, maar zelfs ook al in het eerste jaar. Een tip is om de takken enkele malen te buigen, zodat de slapende ‘ogen’ op de rug van de tak worden gestimuleerd om nieuwe scheuten te laten groeien. De productie per gojiplant ligt gemiddeld op 500 gram vanaf het derde jaar.