De inspectie en keuring van gasleidingen

Inhoud

Alle energiemaatschappijen zeggen dat mensen de gasleiding regelmatig moeten laten inspecteren en keuren. 

Voor de veiligheid van u en uw huisgenoten is het verstandig om gasapparatuur regelmatig te laten inspecteren. Gasinstallaties zijn in maar liefst zeven van de tien woningen onveilig. Het zou zo maar kunnen dat ook bij u in thuis gevaar bestaat voor brandgevaar en/of ontploffingsgevaar. Laat de veiligheidskeuring over aan vakkundige monteurs en laat uw huis goed controleren. Zo vermijdt u risico’s en voorkomt u ernstige ongelukken.Gasleiding

Waarop wordt inspectie veriicht tijdens de gasleiding keuring?

  • De gasleiding moet worden gecontroleerd op eventuele lekkages.
  • De gastoestellen moeten worden gecontroleerd op een veilige werking.
  • De rookgasafvoer en de ventilatie moet worden gecontroleerd op een goede werking.

Hoe gaat een dergelijke keuring in zijn werk?

Zoals motorvoertuigen na 3 jaar een APK keuring moeten hebben, krijgt uw gasinstallatie tijdens een dergelijke veiligheidskeuring een zeer grondige gasleiding inspectie. Indien de vakmonteur onveilige situaties constateert, zal deze mogelijke oplossingen aan u aangeven. Normaliter ontvangt u naar afloop van het onderzoek een uitgebreid keuringsverslag. Deze veiligheidskeuring duurt meestal niet langer dan 1 uur.

Wat kunt u zelf doen?

U zou eens kunnen kijken naar de rubber slangen achter het gasfornuis en kijk eens of deze slangen scheurtjes vertonen. Mochten er scheurtjes zitten in deze slang, dan moet deze met spoed vervangen worden. Een overweging hierbij zou kunnen zijn om deze slang te vervangen door een duurdere RVS slang, zeker indien deze slang zich bevind boven een warmtebron. De slang kan dan gemakkelijk uitdrogen en lek raken, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast zou u een onderhoudsabonnement bij een onderhoudsbedrijf kunnen overwegen. U betaalt dan doorgaans een laag maandelijks bedrag waarvoor ieder jaar automatisch een keuring wordt uitgevoerd. Op die manier hoeft u er niet zelf aan te denken en zorgt u dat uw gasinstallaties veilig blijven!

OOK INTERESSANT