De Franse productiewijze voor Rosé wijnen

Inhoud

De Franse wijnboeren stellen dat een rosé pas echt een rosé is als het gemaakt is volgens de Franse normen. Maar wat zijn die Franse normen dan en wat is de productiewijze?Rosé wijn

Recent berichtten de Franse media dat er op internationaal niveau (waarmee wordt bedoeld ‘in de nieuwe wijnlanden’) gesjoemeld zou worden met het vervaardigen van de rosé wijnen. Zo zouden producenten uit o.a. Australië en de VS rosé vervaardigen door rode en witte wijn te mengen totdat de juiste smaak en kleur bereikt zijn. En dat mag volgens de Fransen niet, rosé mag uitsluitend van rode druiven gemaakt worden. Door uitsluitend rode druiven te gebruiken, is volgens de Fransen het vervaardigingsproces langduriger en daarom duurder.

Bezoek eens een goed geoutilleerde Franse wijnhandel en bekijk daar de prijzen voor een fles rosé. Je zult zien dat de Australiërs en Amerikanen in staat zijn om, ondanks douanerechten en transportkosten, hun rosé vaak goedkoper neer te zetten dan hun Franse collega’s. Overigens geldt dit natuurlijk ook voor de rode en witte wijnen. Volgens de Fransen zelf komt dit doordat Franse regelgeving zo veel strenger is dan in het buitenland, maar dit blijkt niet de waarheid te zijn.

Wat ook een vaak gehoord Frans commentaar is, is dat je bij de ‘fabrieksmatige’ buitenlandse wijnen geen verrassingen tegenkomt, de wijn zou zo voorspelbaar zijn.

Maar eigenlijk is dit allemaal oud nieuws. Een interessante anekdote; in mei 1976 werd in Parijs een wijnproeverij gehouden met o.a. Chrisitian Vannaqué (de sommelier van het Parijse restaurant Le Tour d’Argent) en Odette Kahn (redactrice van het bekende blad Revue du Vin de France). Er werden van Franse zijde bekende wijnen ingebracht, zoals de Pouligny Montrachet, Mouton Rothschild en Haut –Brion. Er werd uiteraard blind geproefd en als nummer 1 bij de witte wijnen eindigde de Chateau Montelena uit Nappa Valley. Bij de rode wijnen was de winnaar  een Cabernet Sauvigon uit de Stag’s Leap Wine Cellars, eveneens uit Nappa Valley.

Na 30 jaar wilde men weer een blinde proeverij houden, maar de Franse chateaux weigerden inzendingen te leveren, want, zeiden de Fransen, onze jonge wijnen hebben langer de tijd nodig om te rijpen.  Enfin, je mag zelf je conclusie trekken.

Zo zie je maar, de Fransen zijn erg trots op hun wijnreputatie, en terecht, maar betekent dit dan dat nergens anders ter wereld ook goede wijnen worden gemaakt?

OOK INTERESSANT