Je kan bij diverse drukkerijen enveloppen laten drukken. Elke drukkerij heeft zijn eigen aanleverspecificaties, dit zijn de instructies van de drukker aan jou hoe je je bestanden voor het ontwerp van je envelop moet aanleveren. Betreft het een huisstijl? Dan kan je bij nabestelling gewoon het vorige bestand dat je hebt aangeleverd aanhouden. Vraag wel altijd even om een drukproef, ook al heb je al vaker bij dezelfde drukkerij enveloppen besteld. Een foutje is snel gemaakt!
Betreft het een zakelijke bestelling? Zorg ervoor dat het ontwerp van je enveloppen past bij je huisstijl en dus de rest van je documenten die je uitstuurt; denk hierbij aan brieven, facturen, memo’s etc. Dit zorgt voor een professionele indruk.
Je kan meestal uit verschillende papiersoorten kiezen, en dit zal per drukker soms wat verschillen. Ook zal je keuze afhangen van de soort uitstraling die je aan de envelop wil meegeven.
Is een eenvoudige uitstraling voldoende? Dan is EA5, 90 grams lasergeschikt bankpost wit de juiste keuze voor je. Zoek je een meer luxere uitstraling? Enveloppen drukken op vergé is dan een goede keuze; dit papiersoort kan je herkennen aan de horizontale lijnen die als watermerk door het papier lopen.
Wil je je juist onbedrukte enveloppen voor bijvoorbeeld het versturen van wenskaarten of uitnodigingen? Dan kan je misschien overwegen een blanco, gekleurde, metallic of transparante envelop te kiezen.
Liever bedrukte enveloppen die passen bij je brieven en facturen? Ook dit kan de drukkerij voor je regelen. Er zijn vaak ruime keuzes in formaten, materialen, sluitingen en soorten venster.
Last but not least; denk bij je ontwerp voor de envelop aan het ‘grijperwit’. Dit houdt het volgende in. Enveloppen hebben 11 mm ‘grijperwit’. Deze grijperruimte is noodzakelijk om de envelop door te kunnen voeren op de drukpers. Deze ruimte kan niet worden bedrukt en dient dus vrij te zijn van tekst en/of afbeeldingen. De positie van het grijperwit (linker-, rechter- of bovenzijde) is afhankelijk van het formaat van de envelop. Controleer daarom altijd de bijbehorende werktekening (die wordt vaak aangeleverd op de website van de drukker) en controleer dit nogmaals tijdens het uploaden van je bestand. Op de meeste websites van drukkers is er ook een bestandscontrole systeem waarin het grijperwit met een grijze balk wordt weergegeven zodat je altijd het ontwerp van je envelop kan checken.