Handelen doen we al heel lang. De manier waarop er gehandeld wordt, is weinig veranderd. Alleen is de handel tegenwoordig veel omvangrijker en internationaler dan dat dat voorheen het geval was.Handelsrecht

Als gevolg van de handelsgeest zijn er in de afgelopen eeuwen ook al heel wat conflicten ontstaan. Om dit toch een beetje in banen te leiden, is het handelsrecht in het leven geroepen. Zo is het verstandig dat onder andere verkoopovereenkomsten, distributie en de aansprakelijkheid van tevoren zorgvuldig worden vastgelegd.

Profiteren van duidelijke afspraken

Het handelsrecht is al ontstaan in de middeleeuwen. Om de groeiende handel in goede banen te leiden, werd het steeds belangrijker dat er onderling goede afspraken waren. En daar profiteren we vandaag de dag nog steeds van. Want hoewel de consumenten meestal goed beschermd zijn, ligt dat bij de handelaren net een beetje anders. Daarom is deze tak van het rechtssysteem er om de rechten en plichten van handelaren onderling te regelen. Het kan daarbij zowel gaan om echte personen als om rechtspersonen, oftewel de bedrijven. Zij sluiten bijvoorbeeld contracten met elkaar af over het transport of de levering van goederen. Hierin worden ze niet beperkt door landsgrenzen. Een soepel handelsverkeer is namelijk essentieel voor alle verschillende economieën. Het rechtssysteem richt zich daarom niet alleen op nationale maar ook op internationale kwesties.

Het rechtssysteem in de praktijk

Hoewel de rechten en plichten duidelijk staan geregistreerd, ontstaan er soms toch conflicten. In de praktijk kan een handelaar hulp hebben met bijvoorbeeld een afnemer die zelfs na herhaalde aanmaningen zijn rekening niet betaalt. Maar ook kan het gebeuren dan een concurrerende ondernemer inbreuk maakt op het octrooi. Op zulke momenten moet er snel worden ingegrepen om ervoor te zorgen dat de ondernemer geen financiële schade oploopt. Het rechtssysteem kan daarnaast ook helpen als er meer duidelijkheid nodig is over de regels. Wat mag wel en wat mag eigenlijk niet? In het doolhof van regels is het soms prettig om wat extra duidelijkheid te krijgen.

Niet betalende debiteuren

Ieder bedrijf krijgt er mee te maken, een klant die de openstaande factuur niet betaalt. Heel vervelend, want als dit om grote bedragen gaat, kan de onderneming zo maar in de financiële problemen geraken. Zeker als de openstaande vordering hoger is dan 25.000 euro, heeft een advocaat veel meer mogelijkheden om op te treden dan een deurwaarder. Op zoek naar juridische hulp bij incasso? Klik dan op incasso Twente.