Doorlopende kredieten, wat moet je weten

Inhoud

Iedereen heeft wel eens van een doorlopend krediet gehoord, maar als je het wil gaan afsluiten is dat niet genoeg. Het is dan belangrijk je goed in kredieten te verdiepen en onderzoek te doen. Met onderstaande informatie hopen we je een goed eind op weg te helpen!

Is een doorlopend krediet geschikt voor jou?kredieten

Een doorlopend krediet kan wat voor je zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een flexibele lening zodat je geld op kan nemen als je het nodig hebt, tot aan het maximale kredietbedrag. Denk bijvoorbeeld aan situaties die je gewoon soms overkomen en dat je net dat extra geld even niet beschikbaar hebt. Wie kent het niet, een wasmachine die onverwachts kapot gaat in een maand waarin je auto ook al naar de garage moest?

Maximale lening

Het maximaal te lenen bedrag wordt vooraf vastgesteld, dit doe je in overleg met je bank of je kan bijvoorbeeld ter onderzoek dit ook op internet op diverse sites online lenen van financiële instellingen laten berekenen. Dan heb je in ieder geval een idee van wat je maximaal kunt lenen.

Termijnbedragen

Als je geld hebt opgenomen, betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. En afgeloste bedragen kun je gewoon weer opnieuw opnemen. Met extra aflossen (en dit is boetevrij) verkort je de looptijd van je lening. Neem je afgeloste bedragen weer opnieuw op, dan wordt de looptijd van de lening weer langer.

Acceptatie

Per bank en/of financiële instelling kunnen de richtlijnen wat verschillen (laat je dus van te voren hier goed over informeren), maar globaal genomen ziet het er als volgt uit; het doorlopend krediet kan wat voor je zijn als je een bedrag tussen ongeveer € 2.500 en € 75.000 wilt lenen en je kunt het krediet aanvragen als je tussen de 18 en 64 jaar bent. Ben je jonger dan 23 jaar, dan kan in principe tot € 7.500 lenen.

Rente

Ook goed om te weten, het doorlopend krediet valt onder lenen met variabele rente. Dit betekent dat de bank en/of financiële instelling op ieder moment de rente kan verlagen of verhogen. Bij het bepalen van de rente wordt gekeken naar bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt, de kosten en de concurrentiepositie van de desbetreffende bank en/of financiële instelling op de markt van consumptief krediet. Echter, bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je opneemt. In die zin heb je je uitgaven dan wel weer zelf in de hand.

OOK INTERESSANT