Doorlopend kredietMensen sluiten vaak een doorlopend krediet af als ze extra geld nodig hebben voor grote uitgaven waarvan van te voren het totaalbedrag nog onbekend is, denk bijvoorbeeld aan een grote verbouwing of het herstructureren van een tuin. 

Variabel en vast

Je kan hierbij kiezen tussen het afsluiten van een variabel doorlopend krediet en een vast doorlopend krediet. Het verschil is het volgende; bij een variabel doorlopend krediet heb je een wisselend termijn bedrag als percentage van het uitstaand saldo, maar dit bedrag heeft wel een minimum. Het is dus afhankelijk van het werkelijk opgenomen geldbedrag en extra opnames, rentewijzigingen en aflossingen hebben dus invloed op de hoogte van het termijnbedrag.

Bij een vast doorlopend krediet hebben extra opnames, eventuele vervolgopnames en rentewijzingen geen invloed op de hoogte van het termijnbedrag, dit bedrag wordt namelijk uitgedrukt in een percentage van de limiet. 

Leeftijdsgebonden

Je mag een doorlopend krediet aanvragen als je tussen de 18 en 64 jaar bent. Het geldbedrag dat je op kan nemen varieert van 2.250 euro tot 75.000 euro. Ben je jonger dan 23? Dan geldt meestal een lager maximumbedrag van 7.500 euro. Met de kredietverlener spreek je een kredietlimiet af. De hoogte van deze limiet hangt van een aantal zaken af, denk hierbij aan bijvoorbeeld je woonsituatie, of je al een betalingsachterstand hebt bij het BKR (Bureau voor Kredietregistratie), het maximale bedrag dat je zelf wilt lenen en je inkomen (duur contract). 

Er bestaat de mogelijkheid tot opnamebeperkingen. Dit houdt in dat gedurende de looptijd van het doorlopend krediet je een opnamebeperking wordt opgelegd door de kredietverlener, en dit kan in twee vormen;

– Permanente opnamebeperking; dit zal worden toegepast bij een verslechterde financiële situatie of wanneer terugbetaling twijfelachtig wordt. Hierdoor verandert het doorlopend krediet dan in een aflopend krediet.

– De blokkeernorm; de kredietverlener wil hierbij niet dat je voortdurend tegen de limiet aanzit. Er moet daarom eerst tot een bepaalde hoogte afgelost worden, voordat je weer geld mag gaan opnemen.

Overlijdensrisicodekking

Ook is het goed om te bekijken of het doorlopend krediet dat je wil afsluiten een gratis overlijdensrisicodekking bevat, dit is vaak wel het geval. Dit houdt in dat, mocht je komen te overlijden en je krediet is niet afgelost, het restant wordt kwijtgescholden. Hier staan wel een paar voorwaarden tegenover; er kan door de wettelijke erfgenamen van de contractant alleen aanspraak op worden gemaakt als het contract langer dan zes maanden geleden is getekend en de achterstallige termijnen blijven ook gewoon verschuldigd.