Doorlopend krediet, de voor- en nadelen

Inhoud

Een groot deel van de bevolking dat geld wil lenen, maar niet precies weet hoeveel, kiest voor een doorlopend krediet. Het doorlopend krediet kan een ideale lening zijn als je wat extra geld nodig hebt voor een onverwachte uitgave of om wat geld achter de hand te hebben.

Afsluitengeld

Een doorlopend krediet kan je afsluiten bij een bank of andere financiële instellingen. Vraag bij je bank verschillende offertes op of denk ook eens aan het internet. Online kan je belangrijke informatie vinden en ook offertes aanvragen, dit scheelt je weer in tijd. Het is belangrijk om vooraf te weten hoeveel geld je nodig hebt en welk vast bedrag je maandelijks kan missen. Door dit helder te hebben voorkom je dat je teveel leent en in de problemen raakt. Op internet vind je ook handige tools voor het online lenen en berekenen van het voor jou maximaal te lenen bedrag.

Hoe werkt het?

Het werkt als volgt. Elke maand betaal je een vast bedrag aan aflossing en rente, (tegenwoordig is het ook mogelijk om alleen rente te betalen, maar het eerstgenoemde is de algemene regel, dus daar gaan we hier vanuit). Het vaste bedrag bedraagt normaal gesproken 2% van je uitstaand saldo of limiet.

De voordelen van een doorlopend krediet zijn o.a. dat het een flexibele manier van geldlenen is en daarbij komt dat de looptijd variabel is. Je kan continu over je krediet beschikken en je kunt dus steeds opnieuw geld opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet. Ook kan je tussentijds de lening aflossen wanneer je wil, en dit boetevrij. Ook is het zo dat naarmate je kredietlimiet hoger is, je rentepercentage lager wordt. Maar dit is een ‘verkapt’ voordeel, want dat wil namelijk niet zeggen dat de maandelijkse lasten lager worden, in tegendeel.

Rente

Nog iets om in de gaten te houden bij het afsluiten van een doorlopend krediet; de beste rente is niet altijd een lage rente! Zoek altijd goed uit of het niet om een speciale actie-rente gaat, en ook is het goed om te weten of het rentepercentage een dekking bevat die een bedrag uitkeert bij overlijden.

Nog even op een rijtje;

Voordelen bij een doorlopend krediet:

  • Je betaalt alleen rente over het uitstaand saldo.
  • Flexibel: Je kan het krediet opnemen en aflossen wanneer je wilt.
  • Handig voor als je geld wilt lenen voor iets waarvan je niet precies weet wat de kosten zullen zijn (denk hierbij bijvoorbeeld aan onverwachte uitgaven of opvang van maandelijkse tekorten)
  • Tussentijds kan je boetevrij je lening aflossen.

Nadelen van een doorlopend krediet:

  • Je weet van te voren niet hoeveel rente je voor de lening moet betalen.
  • Het kan verslavend werken, je moet echt discipline hebben om je lening af te lossen.
  • Het gevaar bestaat dat je geld gaat uitgeven dat je eigenlijk niet hebt.

OOK INTERESSANT