Het aantal online aanbieders voor digitaal drukken neemt hand over hand toe. Wat is het en wat is het verschil met het klassieke offset drukken?digitaal drukwerk

Digitaal drukwerk verovert steeds meer de klassieke offset druk. Dit is ook heel logisch omdat de snelheid van levering en investering van het digitale drukken behoorlijk minder zijn dan bij de klassieke offsetdruk. Bij de offset druk moet voordat aan het daadwerkelijke drukken begonnen kan worden, een zogenaamde mal gemaakt worden. Deze mal wordt meestal gemaakt van een aluminium plaat waar op fotografische wijze een plaat op wordt gemaakt. Door het aanbrengen van vocht op de plekken waar geen plaat op de mal aangebracht is en inkt op de delen waar wel een plaat is aangebracht, kan de mal worden gedrukt op een doek van rubber die aansluitend weer wordt gedrukt op het papier. Gedurende het drukken moet iedere keer worden nagegaan of de kwaliteit van het drukken optimaal is. Voldoet de kwaliteit niet dan moet het drukproces opnieuw worden gedaan. Daarmee is het proces van het offset drukken een stuk ingewikkelder en ook bewerkelijker dan het digitale drukken en helaas dus ook een stuk minder snel. Offsetdruk is een stuk duurder bij kleine drukwerkoplagen. Als de oplage toeneemt wordt, worden ook de kosten per druk lager. Als de kwaliteit van het drukwerk van groter belang is dan de prijs, denk bijvoorbeeld aan de echtheid van de kleur, is de offsetdruk waarschijnlijk een goede keuze voor u.

Online bestellen

Verschillende online leveranciers van het digital drukwerk, bieden via hun webwinkel vaak een maximaal geautomatiseerd systeem aan, waarbij de onderneming het logo, de layout en de teksten die u wilt gebruiken voor bijvoorbeeld posters bedrukken, rollup banner, folders bedrukken, stickers bedrukken, visitekaarten, flyers bedrukken en enveloppen zelf moet uploaden. Het geautomatiseerde systeem achter de website, stuurt vervolgens de opdracht voor het digitale drukwerk geheel automatisch, zonder tussenkomst van mensen, naar de printer. De rekening, de pakbon en de vrachtbrief worden direct aan u verzonden per email. Dit geautomatiseerde systeem zorgt ervoor dat de kosten een stuk lager zijn omdat er geen tussenkomst van mensen nodig is en daardoor levering van het drukwerk in veel kortere tijd kan gebeuren. De kwaliteit van digitaal drukwerk is weliswaar minder dan bij het traditionele offsetdrukken, maar de kwaliteit is nog altijd zeer redelijk te noemen voor drukwerk van de meeste ondernemingen en instellingen.

Prijs

Voor de meeste ondernemingen zal digitaal drukken de beste en niet minder belangrijk, de goedkoopste en dus een goede keus zijn. Wilt u overgaan van het offset drukken naar het digitale drukken, is het noodzakelijk dat de onderneming in het bezit is van een aantal digitale bestanden. De benodigde bestanden zijn het digitale logo en de digitale layout bestanden van bijvoorbeeld het briefpapier, visitekaartjes en enveloppen die u gebruikt voor uw onderneming. Voor het digitale drukwerk dat wordt aangevraagd via de internetwinkel van de drukkerij, wordt u verzocht deze bestanden via internet te uploaden. De meeste professionele drukkerijen hebben een voorkeur voor de grafische bestanden Encapsulated PostScript (EPS). Deze digitale bestanden worden met name in de grafische branche gebruikt omdat ze zeer veel informatie bevatten en heel nauwkeurig zijn. Voor de handige mensen met een computer onder ons, volgt hieronder een lijstje van software waarmee u deze grafische bestanden kunt aanmaken en wijzigen:

  • Adobe Illustrator (Niet gratis)
  • Adobe Photoshop (Niet gratis)
  • Adobe InDesign (Niet gratis)
  • Adobe Acrobat (maar ook de gratis te downloaden Adobe acrobat reader)
  • QuarkXpress (Niet gratis)
  • Scribus (Open source gratis software!) Dus gratis te downloaden en te gebruiken!

De laatstgenoemde software, scribus is gratis te downloaden en te gebruiken. Erg handig en voordelig als u de software niet vaak hoeft te gebruiken voor EPS bestanden.

Voor ondernemingen die een nieuwe huisstijl willen of voor ondernemingen die de bestaande huisstijl willen laten wijzigen is het een heel goed advies dit ontwerp tegen betaling, eenmalig te laten verzorgen door een professioneel reclamebureau, zodat de huisstijl in het drukwerk van uw onderneming eenheid krijgt en de bedoelde uitstraling geniet. Er zijn natuurlijk ook veel leveranciers van digitaal drukwerk op het internet, waar u dit tegen betaling, kunt laten verzorgen.