Digitaal drukken is ontstaan in de jaren 90 en is steeds verder in opkomst

Inhoud

 Het offset drukken verdwijnt zeker niet maar het digitale drukken neemt wel jaarlijks fors toe. Wat zijn nu de voordelen van digitaal drukken en waarom stappen steeds meer bedrijven over naar dit type drukwerk?Digitaal drukwerk

 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst gaan kijken wat digitaal drukken nu precies inhoud. Bij digitaal drukken wordt gebruik gemaakt van een  digitale printer of van een drukpers. Hier komen, in tegenstelling tot het offset drukken, geen film of drukplaten bij kijken. Dit betekent dat er ook weinig tot geen opstartkosten zijn. Bij offset is dit wel het geval omdat er eerst een film of drukplaat gemaakt moet worden. Dit betekent ook dat er veel sneller geleverd kan worden omdat het drukproces korter is.

De kwaliteit van dit drukwerk is constant en is van het eerste tot het laatste exemplaar gelijkwaardig. Bij offsetdruk is dit anders. Er moeten voorafgaand aan het drukken, enkele exemplaren worden gedrukt om te kijken of het gewenste resultaat goed is. Bij grote oplagen moet  het resultaat tijdens het drukproces worden gecontroleerd. Offset drukwerk biedt wel de beste kwaliteit en heeft de grootste variatie aan producten en niet onbelangrijk de grootste kleurnauwkeurigheid.

Veel bedrijven stappen over van offset drukwerk naar digitaal drukwerk. Dit vooral voor kleinere oplages die snel geleverd moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderstaand soorten drukwerk:

  • Visitekaartjes
  • Kalenders
  • Briefpapier
  • Stickers
  • Enveloppen
  • Flyers
  • Folders
  • Uitnodigingen
  • Nieuwsbrieven

Een nieuw fenomeen in digitaal drukken is via internet printen. Bezoekers kunnen via de website van de digitale drukkerij nieuwe opdrachten uploaden of kiezen uit een standaard bibliotheek van de drukwerk aanbieder. Alle benodigde variabelen zijn standaard opgenomen in het systeem, of worden door de bezoeker zelf ingegeven. Sommige websites zijn zo geautomatiseerd dat er geen mens meer aan te pas komt. De drukkerijen hebben hierdoor veel snellere levertijden.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »