De schipperspet is weer helemaal hip

Inhoud

Vroeger werden schipperspetten in Nederland veel gedragen, maar zijn later uit het straatbeeld verdwenen. Tegenwoordig zijn ze weer in! Maar wat is een schipperpet nu eigenlijk?schipperspet

Ontstaan

De zeemanspet is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw en werd in deze tijd uitsluitend gedragen door schippers. Volgens het woordenboek is de traditionele schipperspet een donkerblauwe of zwarte platte pet met een harde klep, meestal voorzien van een klein onopvallend goudkleurig ankertje of embleem als versiering op de pet of voorzien van een koord aan de voorkant. De schipperspet is van maritieme oorsprong.

Historie

Vroeger was er de typische Hollandse kledingdracht voor schippers: Een manchester broek, mooie witte klompen en een schipperpet. De schipperspet is altijd gebleven. Geld voor modieuze kleding was er vroeger natuurlijk niet. Kleding zoals jassen en jurken werden in die tijd tientallen jaren lang gedragen, totdat ze uiteindelijk tot op de draad versleten waren. De vrouwen droegen hun hoofddeksel alleen op zondag en de mannen, of ze nu aan het varen waren of niet, bedekten hun hoofd met schipperspetten.

Symbool

Als je schipper was dan droeg je een schipperspet. Uiteraard zorgde de pet voor een warm hoofd, maar je liet ook zien dat jij je vak goed beheerste. Daarmee was de schipperspet een symbool van vakbekwaamheid en status.

Modellen

Schipperspetten zijn verkrijgbaar van de Engelse of Duitse schipperspetten tot de enige echte Hollandse schipperspet met doffe klep of met glade klep. Tegenwoordig zijn er ook zeemanspetten voor dames, lekker warm, leuk om te dragen en ideaal voor de herfst. Schipperspetten zijn goed te combineren met je kleding.

Combinatie

Vaar je eigen koers en kies voor een trendy stoere schipperspet met matroosoutfit tijdens de herfst en de winter. De zeemanspet is goed te combineren met zwarte en blauwe kleding, zoals bijvoorbeeld een blouse of trui gecombineerd met een zwarte of blauwe (spijker-) broek en zwarte schoenen.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »