De kwaliteit van grenen

Inhoud

Wie met grenen wil werken, heeft nogal wat mogelijkheden. Toch moet je wel rekening houden met de kwaliteit van het hout. Want de ene soort is bruikbaar voor meubels en de andere meer voor bijvoorbeeld vloeren of rabatdelen. Waar je ook zeker rekening mee moet houden is de duurzaamheid van het materiaal. Het is dus aan te bevelen om het hout vooraf te bewerken.Grenenhout

Grenen is afkomstig van naaldbomen. In Nederland is de naam grove den of pijnboom. Deze worden ongeveer dertig tot veertig meter hoog. De rechte cilindervormige takvrije stam is ongeveer twintig meter lang en heeft een diameter die varieert van pakweg 60 centimeter tot ruim een meter.

Met name Europees grenen is relatief simpel te bewerken. Met de hand en machinaal is het een prettige houtsoort om mee te werken. Dit heeft alles te maken met de grootte, het aantal kwasten en de zogeheten groeiringbreedte. Het fijnjarig hout is voor de houtbewerker het meest praktische, maar ook met grof snelgegroeid grenen en het wat meer harsrijk hout is goed te werken.

Kleur

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de kleur. Vers kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin. Het aanwezige spinthout dat ik grenen zit, is wit tot lichtgeel en dit geeft wel bijzondere kleurcombinaties. Zeker omdat het spinthout op sommige plekken donkerder dan normaal is gekleurd. Bij grenen is er bovendien een duidelijk verschil te zien tussen het vroeghout (licht) en het laathout (donker). Op hout dat kwartiers is gezaagd, zorgt dit voor een streeptekening en op dosse gezaagd hout een afbeelding in de vorm van een vlam.

Zoals gezegd is grenen harshoudend. Dit geeft ook opvallende effecten. Het is aan de gebruiker om te bepalen of hij die wil behouden of niet. De harsgangen kunnen als fijne streepjes in het hout zichtbaar zijn. Maar op de langsvlakken kunnen soms ook meer opvallende donkerbruine, onregelmatig gevormde kleverige vlekken te zien zijn. En dat vindt niet iedereen even fraai.

Reuk

Vers gezaagd of geschaafd hout kan heel aangenaam ruiken. Deze harsgeur verdwijnt na verloop van tijd, maar als je oud hout opnieuw bewerkt, ruikt het weer als nieuw. Grenen dat afkomstig is van aanplantingen – en dat is bijna al het grenen dat tegenwoordig wordt aangevoerd – bevat een groot percentage spinthout. Dit komt omdat het zo’n vijfentwintig jaar duurt voordat de bomen kernhout gaan vormen. Overigens is uit onderzoek gebleken dat de mechanische eigenschappen van grenespinthout niet minder zijn dan die van kernhout.

OOK INTERESSANT