De belangrijke resolutie bij drukwerk

Inhoud

Als je drukwerk gaat bestellen en je moet bestanden aanleveren kom je al snel de term ‘DPI’ tegen. Maar wat is dit eigenlijk?Drukwerk

Als je een afbeelding wilt laten drukken moeten deze een bepaalde resolutie hebben, en dit wordt weergegeven in het aantal ‘DPI’. Dit betekent Dots Per Inch en staat voor het aantal beeldpunten per 2,54 cm. De DPI-waarde moet voldoen aan een aantal richtlijnen en hangt af van wat voor soort drukwerk je wilt laten drukken. Voor grootformaat drukwerk (denk hierbij aan canvas, spandoeken e.d.) wordt 150 DPI  gehandhaafd en voor regulier drukwerk 300 DPI. Gebruik je een lagere DPI-waarde, dan wordt de afbeelding onscherp.

Hoe stel je de DPI in?

Als je al een bestaand ontwerp hebt kan je achteraf de DPI instellen, maar dit heeft niet de voorkeur! Als je een afbeelding met lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit heel gedetailleerd worden weergegeven. Het programma vergroot dan wel de resolutie van de afbeelding, maar deze zal korrelig en minder scherp zijn. Overweeg in dit geval om een nieuw ontwerp te maken met direct de juiste DPI-waarde.

Als je een nieuw ontwerp maakt voor je drukwerk, stel dan de DPI-waarde in voordat je aan je ontwerp begint. Dit kan je doen in het programma Photoshop. Kies hier voor bestand, nieuw, en vervolgens kun je in het scherm dat zich nu opent de juiste breedte en hoogte van het aan te leveren bestand kiezen, en ook de DPI-waarde. Dit stel je in bij ‘resolutie’, vul hier dan 150 of 300 in.

Maak je gebruik van de programma’s ‘Illustrator’ of ‘Indesign’ dan wordt de juiste DPI-waarde automatisch ingesteld.  Ook goed om te weten, als je een afbeelding direct in Illustrator of Indesign plaatst, zal deze er niet gelijk korrelig uitzien bij te weinig DPI. Dit zie je pas als je het ontwerp omzet naar PDF. Je kunt de juistheid van de resolutie controleren door te klikken op ‘venster’ en dan op ‘info’. Wanneer je nu de afbeelding aanklikt verschijnt er een scherm dat het aantal PPI aangeeft, dit staat voor Pixels Per Inch en wordt gebruikt voor beeldschermwerk en niet voor drukwerk. Toch kun je ervan uitgaan dat wanneer de PPI-waarde gelijk is aan de gewenste DPI-waarde, je afbeelding scherp zal worden afgedrukt.

OOK INTERESSANT