Waarom een cv ketel onderhoud nodig heeft

Inhoud

Alhoewel het voor de hand ligt, vragen sommige mensen zich toch af waarom de cv-ketel regelmatig moet worden onderhouden als het geen noemenswaardige problemen oplevert. Het antwoord hierop is simpel: voorkomen is beter dan genezen.Cv ketel onderhoud

Door de verwarmingsketel regelmatig na te (laten) kijken kunt u ervoor zorgen dat deze lang goed en veilig werkt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de cv-ketel of hr-ketel zo lang mogelijk meegaat in goede staat. Een bijkomend voordeel is dat stookkosten kunnen worden bespaard.

Voor een goed overzicht plaatsen we enkele voordelen van preventief onderhoud van de cv ketel op een rij:

  • De kans op storingen wordt aanzienlijk minder. Een ketel die niet regelmatig wordt onderhouden, wordt na verloop van tijd vuil van binnen. Zo onschuldig als een vuile cv-ketel lijkt, zo zeer verhoogt het de kans op storingen. Een vuile ketel heeft ook een hogere uitstoot van de ‘broeikasgas’ CO2. Een schone ketel heeft een betere verbranding van gas, en richt dus minder schade aan het milieu.
  • Garantie bij onvoorziene omstandigheden. De meeste brand- en opstalverzekeringen verplichten regelmatig onderhoud van de cv-ketel. Indien er iets fout gaat, bijvoorbeeld brand, dan kan in elk geval worden aangetoond dat u zich aan de vereisten hebt gehouden.
  • Een hoger rendement en minder stookkosten. Een vuile cv-ketel kan ontregeld raken en storingen veroorzaken. Het rendement van de ketel kan hierdoor afnemen tot zelfs Dat 10 procent.
  • Aanspraak maken op fabrieksgarantie. Evenals bij de verzekeringen is regelmatig onderhoud van de cv-ketel een voorwaarde om in aanspraak te blijven maken op de fabrieksgarantie. Dit staat meestal in de garantievoorwaarden.

Onderhoudsbeurt

Door uw cv-ketel of hr-ketel regelmatig te onderhouden draagt u dus bij aan een betrouwbare, veilige en zuinig werkende centrale verwarmingsinstallatie. Handig is dus om een onderhoudscontract af te sluiten, waardoor u verzekerd bent van regelmatig en deskundig onderhoud. Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt de monteur de cv ketel na, maakt hem schoon en stelt hem opnieuw af, als dat nodig is. Versleten of defecte cv ketel onderdelen worden vervangen. Een goede servicebeurt kan 20 tot 30 minuten duren. In geval van reparaties of vervanging van onderdelen duurt het langer.

Klein of groot onderhoud

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een grote en een kleine onderhoudsbeurt. Bij de kleine onderhoudsbeurt oftewel routine inspectie, wordt de hr ketel globaal nagekeken en worden de afvoergassen gemeten. Bij de grote onderhoudsbeurt worden delen van de cv ketel uit elkaar gehaald en grondig schoongemaakt. Het kan voorkomen dat uit voorzorg sommige onderdelen worden vernieuwd.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »