Voorkom infecties met cranberry’s

Inhoud

Lange tijd waren onderzoekers er van overtuigd dat de helende werking van cranberry’s en cranberrysap, om infecties aan de urinewegen te voorkomen, te maken had met de sterke zuurgraad van de Amerikaanse veenbessen. Inmiddels is gebleken dat dit niet waar is en dat het de ongebruikelijke aard van hun proanthocyanidines (PACs) is, die cranberries geschikt maakt als preventief medicijn tegen infecties.cranberry's

De bijzondere structuur van deze PACs vormt een letterlijke barrière voor bacteriën die anders misschien de urinewegen zouden besmetten. In tal van studies wordt de rol van cranberries bij het tegengaan van infecties aan de urinewegen enigszins gebagatelliseerd en beperkt het onderzoek zich tot gevallen waar vrouwen, die last hebben van chronisch urineverlies en infecties,

Uiteindelijk hebben deze onderzoeken er overigens wel toe geleid dat mogelijk andere voordelen van het gebruik van cranberries zijn bekeken. Zo worden bijvoorbeeld maagzweren vaak gerelateerd aan de groei en overheersing van een bepaalde bacterie. Deze zogeheten ‘Helicobacter pylori’, die zich graag nestelt in de maagwand, is uitstekend te bestrijden met cranberries. Zo heeft aanvullend studies inmiddels uitgewezen.

Veel Amerikaanse cranberries zijn in het water gekweekt en geoogst. Dit betekent dat zij in de moerassen tot wasdom zijn gekomen en zo op het wateroppervlakte drijven. Lange tijd werd deze werkwijze alleen maar gezien als een gemakkelijke en logische manier van fruit kweken. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er meer is. Door de grote hoeveelheid natuurlijk zonlicht die de bessen krijgen, ontstaan er grote concentraties anthocyanin, die van positieve invloed zijn op de gezondheid van de mens. En dat is toch even mooi meegenomen!

Neutraliseren en voorkomen

Diverse andere studies hebben bovendien aangetoond dat het eten van hele cranberries, in plaats van ze te nuttigen als onderdeel van ander voedsel of als sap, meer voordeel voor de gezondheid oplevert. Deze opmerkelijke conclusie geldt voor de invloed die de voedingssupplementen cranberries hebben bij het neutraliseren en onschadelijk maken van zogeheten schadelijke vrije radicalen (aanmaak van antioxidanten), het aanpakken van inflammatoire darmziekten (zoals Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) en het voorkomen van kanker.

In de afgelopen vijf jaar zijn er allerlei onderzoeken geweest naar de oorzaak van de anti-kanker eigenschappen van Amerikaanse cranberry’s. Het voert te ver om hier helemaal uit de doeken te doen welke mechanismen in de cranberries nu daadwerkelijk van invloed zijn op onder meer het op een verantwoorde manier bestrijden van tumorcellen. De bewijzen zijn echter inmiddels geleverd. De preventieve voordelen van Amerikaanse veenbessen zijn aangetoond bij gevallen van borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »