Het stokoude chlorella microalg ook voor menselijke consumptie

Inhoud

Chlorella leeft al 2,5 miljard op aarde. Toch werd dit stokoude, groene microalgje pas in 1890 geïdentificeerd. Toen was het immers pas mogelijk om, met behulp van een microscoop, dit belangrijke voedingssupplement anno 2012 te zien met het menselijk oog.

Microalg chlorella

Het duurde vervolgens nog wel enkele jaren voordat onderzoekers doorhadden dat het zomaar een onnozel algje was, maar dat het kon dienen als wezenlijke voedingsbron voor de mens. Chlorella zit namelijk vol vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en meervoudig onverzadigde vetzuren.

In de vorige eeuw is er dan ook lange tijd het idee geweest om op grote schaal chlorella microalg te gaan kweken, om de honger uit de wereld te helpen. Het plantje waaruit de alg ontstaat groeit immers razendsnel. Uit een ééncellige algje komen elke twintig uur vier nieuwe  algen. Er was echter één nadeel: chlorella was niet geschikt om te eten…

Onverteerbaar

De celwand van chlorella bestaat uit drie lagen, waarvan de buitenste bijna niet te breken is. In die samenstelling is het dus onverteerbaar en niet geschikt voor menselijke consumptie. Simpel gezegd: ‘je slikt het heel door en poept het heel weer uit’. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het idee weer opgepakt om chlorella als voedingsmiddel te gebruiken.

Met name in Japan was een schrijnend tekort aan voeding en het grootschalig kweken van chlorella werd als een goede oplossing gezien voor dit probleem. Met financiële hulp van de Verenigde Staten kreeg dr. Hiroshi Tamiya van het Tokugawa Biological Institute opdracht om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om chlorella geschikt te maken voor menselijke consumptie.

Hij slaagde er niet in. Bovendien raakte het onderzoek na verloop van tijd wat in de vergetelheid, omdat er in Japan weer volop rijst en graan werd verbouwd. De nood was dus niet meer zo hoog. Daar kwam nog eens bij dat het leek alsof het algje gewoonweg niet wilde worden gegeten. Pas in 1975 lukte het de Japanner Nakayama om chlorella verteerbaar te maken. Via een ingewikkeld procédé slaagde hij er in de celmembranen dusdanig te breken, dat hierdoor de vitale voedingsstoffen ‘vrij’ kwamen.

Fotosynthese

Heden ten dage wordt het microalg chlorella voornamelijk gekweekt in Taiwan. In daarvoor speciaal aangelegde zoetwaterbassins. Dankzij het feit dat in Taiwan de zon gemiddeld zo’n 320 dagen per jaar schijnt, kan de chlorella-alg zich onder optimale omstandigheden ontwikkelen. Onder invloed van de zon vindt namelijk het proces van fotosynthese plaats. Koolstofdioxide en water worden door het algje opgenomen en vervolgens met behulp van chlorofyl en zonlicht omgezet in belangrijke voedingsstoffen.

Chlorella voedingssupplementen zijn te koop in de gezondheidswinkel.

OOK INTERESSANT