Chili, opkomend wijnland

Inhoud

Chili is absoluut een opkomend wijnland en wordt ook wel als ideaal land beschreven voor de wijnbouw. Het is een bijzonder land met diverse klimaten en landschappen. Hierdoor zijn er veel gebieden waar de Chileense wijn wordt geproduceerd. In totaal zijn er in Chili vijf verschillende wijnregio’s.Wijn uit Chili

De vijf wijnregio’s in Chili zijn de zuidelijke regio, Atacama, Coquimbo, Aconcagua en de Centrale Vallei. Deze vijf hoofdregio’s bevatten een aantal subregio’s en die bestaan weer uit districten en zones.

Op de etiketten van de wijnen die geproduceerd worden in deze regio’s en subregio’s staan meestal de namen van de betreffende regio of subregio. De wijnregio’s zijn verspreid over heel Chili en hebben elk hun eigen manier van verbouwen en elk hun eigen grondsoort.

De wijnbouw in Chili hangt nauw samen met het toerisme. Bijna alle wijngaarden zijn open voor publiek en er worden rondleidingen gegeven waarbij je de Chileense wijnen kan proeven. Omdat er verschillende regio’s met wijnbouw in Chili zijn, zijn er ook een aantal toeristische wijnroutes opgesteld. Zo kunnen toeristen op hun eigen tempo op verschillende manieren deze routes volgen en zo diverse wijngaarden bezoeken De wijnroutes lopen door de valleien, zodat je als toerist ook veel van het landschap kunt bewonderen. In de Colchagua-vallei is er zelfs een wijnroute waarbij je met een oude stoomtrein uit 1913 rond gaat.

Onderstaand de verschillende beschikbare wijnroutes, met elk hun eigen charme, in de verschillende valleien in Chili:

  • De Maule route
  • De Aconcagua route
  • De Cachapoal route
  • De Casablanca route
  • De Colchagua route

Het moge duidelijk zijn, in Chili wordt er een flink aantal soorten wijn verbouwd, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de traditionele Franse druivensoorten. Speciaal is echter dat de druivenstokken in Chili nog identiek zijn. In bijna alle wijnlanden staan de druivenstokken op Amerikaanse onderstammen, behalve in Chili. De wijn die van de verschillende soorten gemaakt wordt in Chili hebben allemaal hun eigen smaak maar het belangrijkste kenmerk van alle Chileense wijnen is dat ze gekenmerkt worden door een volle en sappige smaak.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillion, Pinot Noir, Syrah, Riesling, Gewürtztraminer zijn allemaal soorten wijn die in Chili geproduceerd worden. Naast deze traditionele buitenlandse, veelal Franse, druivensoorten die gebruikt worden heeft Chili ook een eigen druivensoort waar heerlijke Chileense wijn van gemaakt wordt, namelijk ‘de carmenère’. De Chileense  wijn die geproduceerd wordt van de carmenère lijkt een beetje op de merlot, maar heeft een stevigere smaak.

OOK INTERESSANT