Zoals veel andere voedingssupplementen komen ook de chia zaden oorspronkelijk niet uit Europa. Dit keer echter niet uit Azië, maar uit Zuid-Amerika. Mexico om precies te zijn. Chia zaden vormden een onderdeel van het dieet van de Azteken en de Maya’s. Het werd door de Azteken zelfs hoger aangeslagen dan goud. Hun soldaten/krijgers hadden het standaard in hun overlevingsrantsoen zitten.
Chia zaden hebben een positieve invloed op lichaam en geest. Zo bevatten ze een grote hoeveelheid omega-3. Hoger dan welk ander voedingssupplement dan ook. Hierdoor hebben gebruikers minder risico op hart- en vaatziekten, gaat hun cholesterolgehalte omlaag en verhoogt het hun weerstand. Daarnaast zijn de chia zaden rijk aan vezels. Veel meer dan bijvoorbeeld lijnzaad. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel mooi laag. Niet voor niets worden chia zaden aanbevolen voor mensen die aan suikerziekte lijden. En voor de mensen die willen afvallen kan het ook interessant zijn, want wie deze zaden eet, heeft langer een ‘vol’ gevoel en minder drang om te snoepen. En dat, terwijl de zaden ook nog eens minder calorieën bevatten.
Tegen veroudering
Uiteraard worden we allemaal ouder, maar door het nuttigen van chia zaden is dit qua uiterlijk veel minder merkbaar. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zogeheten ‘vrije radicalen’ in je lichaam. Deze veroorzaken namelijk de veroudering van je lichaam en je huid in het bijzonder. De ‘vrije radicalen’ kunnen worden aangepakt door antioxidanten. En laten die nu net in chia zaden zitten. In grote hoeveelheden zelfs.
Chia zaden zijn ook zeer geschikt voor sporters die hun prestaties willen verbeteren of in conditie willen blijven. Zij bevatten immers de nodige proteïnen of eiwitten, die essentieel zijn om de cellen in je lijf fit en gezond te houden. En wat te denken van de hoeveelheid mineralen (o.a. calcium tegen botontkalking), magnesium (anti-stress) en ijzer (verhoging energieniveau).
Neutrale smaak
De neutrale smaak van chia zaad maakt dat je ze overal doorheen kunt doen. Bijvoorbeeld over een salade of in een fruitsapje. Ze hoeven ook niet te worden gemalen, om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Daarnaast kun je chia zaden ook tijdens het koken of bakken toevoegen aan je gerechten. En als je ze droog en donker bewaart, blijven ze jaren goed. Chia zaden zijn absoluut zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt. De vetten die in de chia zaadplant zitten, zijnn niet aantrekkelijk voor ongedierte.