Met ons klimaat spreekt het voor zich dat elk huis over een verwarmingsinstallatie moet beschikken. Stel je eens voor wat ons anders zou overkomen in de koude wintermaanden! De ketel die zorgdraagt voor de centrale verwarming wordt een cv ketel genoemd. Om te weten hoe een cv ketel werkt, is het handig om ook te weten uit welke onderdelen de cv ketel bestaat.

Centrale verwarming

De cv ketel is de basis van de verwarmingsinstallatie. Het zet aardgas om in hitte en zorgt ervoor dat er warmwater stroomt door de verwarmingsradiatoren, maar ook uit de kraan. Een HR ketel is over het algemeen opgebouwd uit een gasbrander, een warmtewisselaar, de ontsteking, de gasaansluiting, waterpomp en een ventilator.

Gasbrander

De gasbrander zorgt voor verbranding van het aardgas en daarmee voor verwarming van de ketel. De brander wordt meestal gemaakt van keramiek of rvs. Het is niet onderhoudsvrij en moet daarom regelmatig worden schoongemaakt. Een tijdige schoonmaakbeurt is ook nodig om de gasbrander in een prima werkende staat te houden.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar is niets anders dan een aantal leidingen waar water doorheen wordt gepompt. Het staat in verbinding met de gasbrander. De gasbrander geeft de hitte die het opwekt af aan de warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt er op zijn beurt voor dat de opgewekte warmte wordt doorgeleid naar het water dat stroomt door de leidingen.

Ontsteker

Ook de ontsteker staat in contact met de gasbrander. Waarom? Wanneer de temperatuur daalt en er een warmtevraag ontstaat, komt de ontsteker meteen in actie doordat de brander aangaat. De ontsteker geeft een vonk om het gas te laten branden. Vroeger werd de waakvlam handmatig ontstoken met lucifers. Dankzij de technologische ontwikkelingen hoeft dit niet meer en gebeurt de ontsteking elektronisch. Een ontsteker geeft een vonk zodat het gas gaat branden.

Gasaansluiting

In ons land wordt aardgas enkel en alleen geleverd voor mensen met een gasaansluiting. Daarom heeft nagenoeg elk huishouden een gasaansluiting. Je ketel heeft dus ook een aardgas aansluiting. In het buitenland komen. Omdat de cv ketel werkt op aardgas, heeft het automatisch ook een gasaansluiting. Dit is met uitzondering van verwarmingsinstallaties die met olie of hout worden ontstoken.

Waterpomp

Om het water goed te laten stromen door de leidingen (de warmtewisselaar) is in de cv ketel een Voor het laten stromen van het water in de leidingen, heeft de cv ketel een waterpomp. Moderne cv ketels hebben een modulerende pomp. Deze pomp is zuiniger in energieverbruik en laat het water geruislozer door de leidingen stromen. De waterpomp moet evenals de andere onderdelen van de cv ketel op gezette tijden worden nagekeken. Het kan na verloop van tijd namelijk verstopt raken of kalk aanslag krijgen.

Ventilator

De ventilator in de cv ketel met een gesloten rookgas afvoersysteem heeft twee belangrijke functies: het zorgt voor frisse lucht en voert schadelijke rookgassen die bij de ontsteking ontstaan af. De ventilator wordt na enige tijd ook vuil en moet dus geregeld worden schoongemaakt.