Feitjes en weetjes over carnaval

Inhoud

Carnaval wordt jaarlijks gevierd drie dagen voor Aswoensdag en is oorspronkelijk een katholiek feest. Direct aan het einde van de carnaval begint de vastentijd.Carnaval

Vroeger ging men zich tijdens de carnaval te buiten aan veel lekker eten omdat men daarna 40 dagen moest vasten. Het vasten duurde aansluitend 40 dagen tot aan pasen. Tegenwoordig begint men op 11 november van het jaar al met feesten (de elfde van de elfde) en lopen deze feesten met regelmaat door tot aan de carnaval zelf. Oorspronkelijk is 11 het getal van de gekken en de dwazen. De elfde van de elfde begint ieder jaar weer met een openingsceremonie, die meestal geopend wordt door de gekozen prins van het afgelopen jaar tijdens een leuke ceremonie.

De grootste carnavalsoptocht beneden de rivieren vind plaats in Den Bosch Brabant. De grootste carnavalsoptocht boven de rivieren vindt plaats in Oldenzaal Overijssel. Carnaval in Oldenzaal wordt naast het bekijken van de optocht veel gevierd in de cafés en zalen. Niet alleen omdat het daar warmer is dan buiten, maar vooral ook om de gezelligheid. Veel cafés hebben een dweilorkest en alcoholhoudende drankjes vinden gretig aftrek onder de carnavalvierende mensen.

Traditionele verkleedkleding voor de carnaval bestaat uit oude kledingstukken, een blauwe kiel en een meestal rode zakdoek. Tegenwoordig is er niet veel meer over van de blauwe kiel en de rode zakdoek. Allerlei varianten verkleedkleding worden in de carnavalswinkel aangeboden. Het aanbod voor de carnaval varieert van feestwinkel tot feestwinkel en er komen ieder jaar weer nieuwe feestartikelen voor de carnaval bij.

De trend voor carnaval 2015 was bijvoorbeeld veel zeemanskleding, van matrozenkleding tot kapiteinskleding. Ook werd er veel piratenkleding verkocht. Voor de dames waren er veel glitterjurken, die gretig werden afgenomen. Sexy kleding was de trend voor de dames. De dierencostuums, zoals een berenpak of een apenpak, deden het, zoals ieder jaar, goed bij de mannen.

Wat de nieuwe trend voor carnaval kostuums gaat worden kan nog niemand zeggen. Dit is afwachten, maar één ding is zeker: carnaval 2016 wordt weer een knallend carnavalsfeest.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »