Alle bromfietsrijders zijn wettelijk verplicht zich minimaal te verzekeren tegen schade die wordt toegebracht aan de tegenpartij, dit heet de zogenaamde WA verzekering (wettelijk aansprakelijkheidsverzekering).
Deze verplichting geldt in Nederland voor iedereen die met een voertuig de weg op wil. Daarbij kan je nog kiezen uit een aantal uitbreidingen zoals de WA-plus, de WA Casco en de WA Volledig Casco, ook wel Allrisk genoemd.
Aanvullende bromfietsverzekeringen
Daarnaast kun je ook nog er voor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn een rechtsbijstandverzekering en een ongevallen opzittende verzekering. Deze laatste verzekering keert uit in geval van gehele of gedeeltelijke invaliditeit of een eventueel overlijden naar aanleiding van een schadegebeurtenis met de bromfiets.
Vergelijken
Je kan je bromfietsverzekering afsluiten direct bij de verzekeraars, maar je kan er ook voor kiezen dit op een vergelijkingssite te doen. Echter, hou er wel rekening mee dat deze sites er ook graag wat aan willen verdienen waardoor je dan vaak duurder uit bent dan bij de verzekeraar.
Het aanbod van aanvullende verzekeringen verschilt per verzekeringsmaatschappij met als gevolg dat er een enorme hoeveelheid verzekeringsproducten is waaruit de consument kan kiezen. Vaak zien we dan door de bomen het bos niet meer. Probeer daarom bij het gebruikmaken van de vergelijkingssites op internet de belangrijkste basisgegevens te vergelijken, zodat je tot een goede en juiste vergelijking kunt komen. Denk bij bromfietsverzekering vergelijken aan geboortedatum van de berijder, de prijs, de postcode en zaken als het al dan niet opnemen in het premiebedrag van de assurantiebelasting.
Bonus/malus
Bekijk ook de bonus/malus regelingen bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het is specifiek voor dit onderwerp moeilijker informatie te vinden dus vraag er in ieder geval naar bij de verzekeraar voordat je een bromfietsverzekering gaat afsluiten. Informeer wat de veranderingen hierin zijn na een schade. Het kan zijn dat een verzekeraar je dan enkele treden terugzet, waardoor de premie voor het volgende jaar behoorlijk zal gaan stijgen.
Ook goed om te weten is dat binnen de groep verzekeringsmaatschappijen de ene verzekeraar onderscheid maakt tussen de automatische bromfiets en de bromfiets met versnellingen, waarbij je dan een hogere premie betaalt voor schakelbrommers, terwijl een andere verzekeraar voor deze categorie dezelfde premie hanteert als voor de automaten.
Premie
Voor het bepalen van de hoogte van de premie is de leeftijd van de berijder is één van de belangrijkste factoren, en dat is eigenlijk wel een logische gedachtegang van de verzekeraars. Jongere bromfietsrijders met weinig rijervaring en verkeersinzicht maken nu eenmaal sneller brokken. De meeste verzekeringsmaatschappijen werken met aparte groepen waarbij 16-jarigen, 17-jarigen en 18-jarigen de hoogste premie krijgen doorberekend. Naarmate de leeftijdsgroep toeneemt (van 19 tot 24, 24 tot 30 jaar, 30 tot 50 en 50 jaar en ouder) worden de premies goedkoper.
Verzekering.nu