In een oogopslag heeft u het gezien, daar ligt het jacht van uw dromen! De romp, de opbouw, de uitstraling, alles is precies wat u zoekt in een boot. U gaat aan boord met de huidige eigenaar en wordt alleen maar enthousiaster. Dit is uw schip. Er zijn wel enkele kanttekeningen, maar dat mag de pret niet drukken… Of wel? Dat er een beetje water in het motorruim staat bijvoorbeeld. Of dat het teakdek hier en daar wat beschadigde rubbernaden laat zien. Binnen in de kajuit ruikt het muf en vaag schimmelig, de eigenaar zegt dat er weinig gelucht is, maar ligt het daar wel aan?

bootverhuur Zeeland

Bootmakelaar

U bent nog steeds enthousiast en kijkt nog eens bewonderend naar de lijnen van uw schip in spe. En ondertussen bedenkt u dat het tijd wordt om de bootmakelaar in te schakelen. U koopt tenslotte een schip, geen roeiboot. Net als het kopen van een huis is het kopen van een schip geen sinecure. Ook een boot kan verborgen gebreken hebben die het vaargenot ernstig in de weg zitten. U wilt graag weten in welke staat uw nieuwe aankoop is en welke reparaties er op korte termijn nodig kunnen zijn.

Aankoopkeuring

U kunt de boot laten keuren op verschillende punten. U kunt kiezen voor een algemene aankoopkeuring en een taxatie. De bootmakelaar kijkt dan het schip na en geeft een aankoopprijsadvies. De bootmakelaar kijkt bij stalen jachten naar de huiddikte van de boot. Bij een polyester jacht zal hij de huid van het schip nakijken op osmose, een bekend probleem bij polyesterboten. De aanwezige motor en elektrische installatie wordt gekeurd, evenals als de nautische apparatuur aan boord.

Lekker varen

Een aankoopkeuring door een erkende bootmakelaar in een vroeg stadium van de koop kan verborgen gebreken naar boven halen. Het kan u flink in de aankoopprijs schelen. Het kan vervelende discussies achteraf tussen u en de verkoper voorkomen, omdat u weet wat u koopt. Een bootmakelaar helpt u uw droomboot te kopen, zodat u straks heerlijk het water op kunt.

Boot huren

Heeft u nog geen vaarervaring opgedaan, dan is het verstandig om eerst te huren alvorens te gaan kopen. Afhankelijk van uw wensen kunt u een motorjacht of een zeilboot huren.