Onveilige bomen laten kappen

Inhoud

Heeft u een mooie boom in de tuin staan, maar staat deze op omvallen? Of heeft de boom grote takken die bij storm mogelijk schade aan uw woning kunnen aanbrengen? Dan is het verstandig om de boom tijdig te laten kappen. Zware stormen zijn vaak een oorzaak van bomen met dusdanige schade dat ze gekapt moeten worden. Heel zonde, maar wel veiliger voor u en eventuele voorbijgangers.

Wanneer is een boom zo onveilig dat deze gekapt moet worden?

Een boom moet gekapt worden wanneer deze dood, of deels dood is. Als een boom dood is verteren de wortels onder de grond langzaam, waardoor deze steeds onstabieler komt te staan. Het gevolg hiervan kan zijn dat de boom bij een storm in z’n geheel omvalt, met alle gevolgen van dien. Ook bomen met een holle binnenkant door rotting, zwammen of door ziekte kunnen beter gekapt worden voordat er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Hoe gaat het kappen van een boom in z’n werk?

Het kappen van een boom gebeurt vaak in fases omdat er, vooral als het gaat om particuliere bewoning, weinig ruimte is om de boom neer te halen. De hovenier zaagt dan eerst de grote takken af, daarna de kleinere takken en werkt vervolgens van boven naar beneden tot er alleen nog een stronk staat. Soms wordt besloten de stronk te laten staan. Zeker bij oude, grote bomen wordt de stronk, mits deze geen obstakel vormt, vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Wanneer mogelijk worden speciale grote machines ingezet om de boom veilig te kappen. De boom wordt dan in grote delen, of in z’n geheel eerst op de grond gelegd door een kraan en dan verder in stukken gezaagd.

Laat deze klus aan een professional over

Het kappen van bomen is niet ‘een klusje voor de zaterdagmiddag’. Er kan een behoorlijk onveilige situatie ontstaan als je zelf aan de slag gaat. Denk hierbij aan je eigen veiligheid als je gaat werken op grote hoogte, maar denk ook aan voorbijgangers, gebouwen en auto’s. Ook zijn het benodigde gereedschap en professionele materialen om op hoogte te kunnen werken een goede reden om een hovenier voor deze klus in te schakelen. Zij hebben ervaring met werken op hoogte en hebben veel ervaring waardoor zij risico’s van de kap goed kunnen inschatten.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »