Als schrijver is er niets mooiers dan je eigen tekst verwerkt zien worden in boekvorm. Het huidige tijdperk biedt ook de hobbyistische schrijvers de kans om hun tekst in boekvorm uit te brengen. Eén van de belangrijkste onderdelen van het boek is de cover. In deze tekst lees je meer over het bedrukken van een zogenaamde softcover van een boek.

Boek online drukken

Cover

De cover is het uithangbord van je boek. Je hebt een hardcover en een softcover. In deze tekst gaan we dieper in op de softcover. Zoals de naam al verklapt hebben deze boeken een wat lichtere kaft in vergelijking met de hardcover. Je boek is dus ‘beperkt’ buigbaar en zeer flexibel. Zo is een softcover eenvoudiger mee te nemen wanneer je op vakantie gaat omdat het lichter is. Bovendien, en dat is niet geheel onbelangrijk, is het goedkoper dan een hardcover. Zeker hobbyisten die aan een beperkt budget gebonden zijn, kiezen voor een softcover. Omdat de cover je boek uitstraling geeft, is het voor veel schrijvers geen optie om hier op te bezuinigen. Toch kiezen veel schrijvers voor de goedkoopste optie.

Romans

Het zijn voornamelijk romans die in softcover worden afgedrukt. Veel schrijvers geven er de voorkeur aan om hun roman in een lichte crèmekleur te bedrukken. Het zogenaamde opdikken van het boek zorgt ervoor dat het boek niet te dun oogt. Sofcovers worden meestal aan de achterkant gelijmd, maar beschik je over een boek met veel kleuren (fullcolor), dan doe je er verstandig aan om het aan elkaar te laten nieten. Dit is vooral in het buitenland nodig. In Nederland kun je vaak zorgeloos kiezen voor het lijmen, omdat in ons land veelal wordt gekozen voor PUR-lijm. Dit is een kwaliteitslijm die nieten overbodig maakt.

Boek online drukken

Een mooie optie is om online je boek te laten drukken. Er zijn verscheidene internetsites die aanbieden om jouw tekst in boekvorm uit te brengen. De mogelijkheden om softcovers te laten bedrukken zijn eindeloos. Je kunt ervoor kiezen om je boek in het zwart-wit te laten bedrukken, maar ook de fullcolor is een zeer populaire. Veel sites beschikken over een rekenmodule die het mogelijk maakt om de zogenaamde ‘rugdikte’ van je boek te berekenen. Dit is niets anders dan de dikte van het boek. Interessant detail is dat veel online drukkerijen beschikken over uiteenlopende formaten. Het populairst is uiteraard het A4-formaat. Maar ook A5-formaat en B5-formaat komen steeds meer in trek. Deze formaten zijn vanzelfsprekend groter dan het A4-formaat, maar hierdoor kun je wel winst boeken wat rugdikte betreft, die veel minder zal zijn.