Houden aan de wettelijke regels voor blokhutten en tuinhuizen

Inhoud

Stel dat jan en alleman zo maar bouwwerken rondom zijn huis kon neerzetten. Dat zou helemaal geen mooi gezicht worden. Iedereen heeft zijn eigen smaken en voorkeuren. Om maar niet te praten over de aanvullende zaken die komen bij kijken bij een bouw zoals elektriciteit, gas en water aansluitingen. Om een bouw in goede banen te leiden is die reden een toestemming van de Nederlandse overheid in de vorm van een bouwvergunning noodzakelijk.

Echter niet altijd is een vergunning noodzakelijk. Afhankelijk van de bouw, kun je nagaan of je wel of geen bouwvergunning moet aanvragen. Als je graag een nieuwe blokhut wilt neerzetten is een bouwvergunning een plicht. Een dergelijk bouwwerk valt namelijk onder de wet voor bijgebouwen. In dergelijke gevallen wordt gedacht aan een aanbouw of uitbouw als het tuinhuisje niet aan de woning wordt gebouwd. Maar ook al is dit wel het geval, dan nog moet iedereen zich aan de regels houden die gelden in je gemeente. Dit is met name het geval als je vanuit de woning niet in de nieuwbouw kunt komen. Wordt het tuinhuis aan de woning vast gebouwd en is het mogelijk om vanuit het woonhuis het tuinhuis te betreden, dan gelden er weer andere regels voor de nieuwbouw.

Regels

Als je een woonhuis bij een bestaande woning bouwt, gewoon op de begane grond zonder dat het huisje uit meerdere verdiepingen bestaat, dan heb je geen vergunning nodig mits je aan de volgende regels houdt: het tuinhuisje mag uitsluitend voor het woongenot zijn en beslist niet voor een bedrijf. Bouw je op het achtererf dan moet de afstand tot de weg of openbaar groen minimaal een meter zijn. Komt het bouwwerk naast je woning, dan geldt hetzelfde principe voor een meter openbaar groen.

Bij de bouw wordt ook gelet op de oppervlakte van het te bouwen object. Is de bouwoppervlakte meer dan tien vierkante meter dan moet er ook een scheiding met de buren van een meter zijn. Het tuinhuisje of de blokhut mag niet hoger zijn dan maximaal drie meter. Het zij of achtererf mag ook niet voor meer dan vijftig procent worden bezet met nieuwe bijgebouwen. Een burger mag voor maximaal dertig vierkante meter aan vergunningsvrije (bij)gebouwen plaatsen. Vergunningsvrij mag alleen worden gebouwd bij permanente bewoning. Een tuinhuis neerzetten bij een woonwagen of vakantiehuis mag dus niet.

Melden bouwwerk

Weet je al hoe je bouwwerk eruit zal zien en heb je geen vergunning nodig, dan hoef je de bouw ook niet meer door te geven aan de Nederlandse overheid. De meldingsplicht die in het verleden gold, is inmiddels in zijn geheel geschrapt. Heb je wel een vergunning nodig, dan ben je wettelijk verplicht de bouwtekening aan te leveren.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »