De reden om een blokhut in de tuin op te zetten, kunnen sterk uiteenlopen

Inhoud

De ene wil graag een blokhut als opbergruimte en de ander voor plezier, vertier en sfeer. Steeds meer mensen geven de laatste jaren het hoekje van hun tuin een andere bestemming. Het formaat en de soort hangen af van de ruimte die beschikbaar is en het budget.blokhut

Onderscheid

Dat een blokhut niet hetzelfde is als een tuinhuisje, weet niet iedereen. Maar er is een degelijk verschil tussen beide type bouwwerken. Het grootste onderscheid zit in de manier waarop een blokhut en tuinhuis wordt gebouwd. De eerste bestaat uit balken die in elkaar passen en zo rotsvast blijven staan. Een tuinhuis daarentegen bestaat uit planken. Het verschil tussen beide is vooral opmerkelijk bij de hoeken. Bij de blokhut schieten een deel van de balken nog uit, terwijl bij een tuinhuis de hoekjes netjes zijn afgewerkt.

Overweging

Een belangrijke overweging bij de keuze van een blokhut of tuinhuis, kan zijn de duurzaamheid. Beide bouwwerken zijn van hout, een natuurproduct dat uiteindelijk vergaat. Let er dus op waar de blokhut komt te staan en of het hout veel aan weer en wind onderhevig zal zijn. De duurzaamheid van hout is onder andere afhankelijk van de hardheid. Zeer duurzame houtsoorten gaan ruim 25 jaar mee, duurzame rond vijftien tot 25 jaar en minst duurzaam is geschikt voor minder dan vijf jaar. Een blokhut van duurzaam hout is meestal geen goedkope blokhut, maar zal in de praktijk meer kosten.

Fundament

Heb je al besloten dat het een blokhut wordt dat in je tuin komt te staan, dan kun je kiezen voor een specifiek model dak. Je kunt ook besluiten tot zelfbouw of de aanschaf van een bouwpakket. Dit pakket hoef je niet meteen op te zetten, maar je kunt hem goed bewaren in een droge ruimte totdat je het kunt plaatsen. Het overgrote deel van de blokhutten zijn gemaakt van vurenhout. Dit hout mag niet rechtstreeks op de aarde worden geplaatst. Daarom wordt bij de bouw van een blokhut aanbevolen om eerst een fundament van steen op te zetten.

Regels

Het opzetten van een fundament brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee. Voor een betonnen fundament moet toestemming worden gevraagd aan de overheid en je wordt dan ingelicht over de regels en voorwaarden.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »