Blije, tevreden medewerkers? Betere prestaties!

Inhoud

Ken je het gevoel dat je heel geconcentreerd met iets bezig bent en geen besef hebt van tijd of omgeving, vastberaden bent om medewerkersje doel te bereiken en je in total control voelt? Dan zit je dus in de flow!

Als bedrijf kan je een cultuur creëren waarin je medewerkers in een flow kunnen raken tijdens hun werk, met als gevolg betere prestaties en meer tevreden klanten en medewerkers. Belangrijk is wel dat de betrokkenheid ook van de medewerker zelf moet komen, het is een actie-reactie proces, een win-win situatie.

Hoe kun je als werkgever en medewerker deze win-win situatie creëren? Hieronder volgen een aantal tips voor het bereiken van flow op de werkvloer.

– Zoek naar een DNA match tussen medewerker en je bedrijf. Werk vanuit de kernwaarden van het bedrijf, praat hierover, bespreek ze, pas ze aan waar nodig en leef ernaar.

Delegeer! Als je werkzaamheden aan medewerkers overlaat en daar ook de bijbehorende verantwoordelijkheden neerlegt, zul je zien dat ze gaan groeien en plezier krijgen in wat ze doen. Geef ze ook de ruimte om fouten te maken en het vertrouwen dat ze zaken zelf mogen regelen. Dit vertrouwen geeft medewerkers het gevoel dat het goed zit, waardoor ze een stuk rustiger worden.

– Stel samen met de medewerker een uitdagend en realistisch doel.  Boor creativiteit aan, als dit proces eenmaal loopt is de kans dat je in de flow komt veel groter.

Flow kan ontstaan op de vreemdste momenten en is niet perse verbonden aan de factor tijd; betaal mensen niet voor de tijd die ze op hun stoel zitten. Stel samen het gewenste eindresultaat vast, houd tussentijdse evaluaties, geef feedback en heb vertrouwen in elkaar. Probeer goed en efficiënt met elkaar te communiceren.

– Heb plezier in je werk! Zodra dit het geval is, stelt je brein zich open voor allerlei creatieve doeleinden.

Hoe vaker medewerkers in een flow zitten, hoe gelukkiger ze zich voelen, aldus de theorie van Mihaly Csikszentmihalyi, die ook de naam ‘flow’ heeft bedacht.  Deze mentale toestand heeft echter nog meer voordelen,  je werkt geconcentreerder, hebt gevoel van controle, hebt vertrouwen over het te behalen resultaat en plezier in je werk, wat wil je nog meer als werkgever en als medewerker?

Het hele ‘flow’ gebeuren is dus een gezonde bezigheid en de moeite waard om je eens in te verdiepen. Positieve energie en voldoening voor je personeel, een mooi streven naar tevreden medewerkers.

OOK INTERESSANT