Bijzonderheden en tips Oldtimer verzekering

Inhoud

Het eerste wat je je waarschijnlijk afvraagt is wanneer een voertuig nu eigenlijk een oldtimer is?oldtimer

Dit wordt op Wikipedia als volgt gedefinieerd: ‘Een oldtimer is een klassiek voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt. Bij een auto spreekt men doorgaans van oldtimer wanneer deze periode meer dan vijfentwintig jaar is. Voor andere voertuigen, als een bromfiets of een motor rekent men een periode van meer dan dertig jaar’.

Ben je van plan om een oldtimer aan te schaffen? Dan ga jij de oldtimer verzekeren en ben je waarschijnlijk nu op onderzoek uit naar de voor jou meest geschikte oldtimerverzekering. Het is in Nederland in ieder geval verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten.

Vraag je je af welke verschillende oldtimerverzekeringen er eigenlijk zijn?

Hierbij kunnen we je helpen. In principe kan je bij elke verzekeringsmaatschappij een verzekering voor je oldtimer afsluiten op basis van een standaard autoverzekering. Er zijn echter ook verzekeraars die speciale oldtimer verzekeringen aanbieden. Deze speciale verzekeringen beschikken over gunstigere voorwaarden en een goedkopere premie dan een normale autoverzekering.

Bij het oldtimer verzekeren geldt over het algemeen, naast de leeftijd van de auto, speciale voorwaarden en criteria. De auto en jijzelf zullen aan deze voorwaarden moeten voldoen voordat de verzekering voor oldtimers mag worden afgesloten. Dit is eigenlijk ook wel logisch aangezien de premies vele malen minder hoog zijn dan algemene autoverzekeringen.

Voorbeelden van de door de verzekeringsmaatschappij gestelde criteria kunnen zijn:

  • is je oldtimer het eerste voertuig in gebruik, of wordt de auto alleen recreatief gebruikt.
  • een taxatierapport van de oldtimer
  • leeftijd van de bestuurder
  • men moet lid zijn van een oldtimervereniging (en soms moet deze vereniging ook lid zijn van de FEHAC, Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs).

Verder is het nog handig om te weten dat in Nederland de APK voor voertuigen ouder dan 30 jaar slechts eens in de twee jaar hoeft plaats te vinden, de keuringsplicht van voertuigen met een ingebruikstelling voor 1960 is geheel vervallen. Ook gold er een belastingvrijstelling voor voertuigen die ouder waren dan 25 jaar, maar deze regeling is in 2012 bevroren.

Meer informatie: verzekering.nu

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »