Besparen op de kosten van drukwerk

Inhoud

Door de ontwikkelingen bij online drukkerijen is het drukken van allerhande producten zoals visitekaartjes, stickers, placemats, posters, kalenders en brochures de laatste jaren substantieel goedkoper geworden. Goedkoop drukken geldt dus voor de hele bedrijfstak. Desalniettemin is het interessant om binnen de bedrijfstak op zoek te gaan naar besparingstips voor diverse soorten drukwerk. drukkerij

Beste tips om geld te besparen en goedkoop te drukken op een rijtje:

  • Maak je oplage zo groot mogelijk. Door grotere aantallen te bestellen worden de kosten per exemplaar lager. Dit kan je in de meest gunstige gevallen tot de helft van de totale kosten schelen.
  • Bestel zo vroeg mogelijk. Hoe eerder een drukker de bestelling ontvangt, hoe efficiënter het drukproces ingericht kan worden. Dit stelt de drukkerij in de gelegenheid om de bezettingsgraad van de drukpersen te optimaliseren wat aanzienlijk scheelt in de kosten. Daarom krijg je bij veel drukkerijen een gunstig tarief wanneer je ruim van tevoren aanlevert.
  • Kijk en vergelijk op internet. Op internet woedt een hevige concurrentiestrijd tussen aanbieders van drukwerk via internet. Online drukkerijen proberen elkaar de loef at te steken met acties, introductiekortingen en stuntprijzen. Kijk wel goed naar de voorwaarden van een actie. Het kan zo zijn dat een wijziging in de voorkeuren van een bestelling ineens leidt tot een substantieel hogere prijs omdat dat materiaal, die afmeting of die levertijd niet onder de actie valt.
  • Gebruik maken van templates. Wanneer er gekeken wordt naar de kosten van drukwerk  wordt vaak over het hoofd gezien dat het design hier ook onderdeel van uitmaakt. Onder het mom van ‘pennywise, poundfoolish’ wordt er veel energie gestoken in het zoeken naar de goedkoopste drukker maar is daaraan voorafgaand zonder al te veel plichtplegingen een veelvoud aan kosten uitgegeven aan een designer. Steeds meer online drukkerijen werken met een ‘dummyproof’ systeem met een template-bibliotheek die zeer eenvoudig aangepast kan worden naar eigen inzicht. Nadat een geschikt template is gekozen kan dit template vervolgens aangepast worden door kleuren te vervangen, teksten aan te passen en afbeeldingen toe te voegen.
  • Formaat en materiaalkeuze. Het kan zeker de moeite waard zijn om tijdens het online bestelproces van drukwerk de details aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld een kleiner formaat visitekaartje proberen, een andere papiersoort, of minder kleuren. Bij veel online drukkerijen worden de effecten van een wijziging direct getoond in een (preview) schermvoorbeeld. Daarnaast levert een wijziging ook een ander kostenplaatje op. In veel gevallen is de totaalprijs permanent zichtbaar tijdens het bestelproces waardoor je meteen de verandering in prijs ziet.

OOK INTERESSANT