Baan zoeken? CV maken en bewerken!

Inhoud

Op basis van je cv zal het bedrijf waar je je sollicitatie aan gericht hebt een beeld van je vormen. Je cv moet overtuigen en ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek! Hieronder een aantal tips hoe je je CV zo goed mogelijk kan opstellen.

CV maken

Concrete informatiecv

Zorg voor zo concreet mogelijke informatie bij het beschrijven van je huidige werkzaamheden. Ben je verantwoordelijk voor een team? Meld dan het aantal personen waarvoor je verantwoordelijk bent, houd het niet te algemeen. Zo kan de werkgever zich een beter beeld vormen van je capaciteiten.

Verdraai de feiten niet

Een „verfraaide” CV wordt vroeg of laat ontdekt en dan is je kans op het krijgen van de baan verkeken. Vermeld geen titels als je ze niet hebt en beweer ook niet dat je een baan hebt terwijl je al langer werkloos bent.

Dit geldt ook voor het afdekken van gaten in je CV.  Blijf als regel trouw aan de waarheid en gebruik de begeleidende brief om langere periodes zonder werk toe te lichten.

Het gebruik van trefwoorden

Werkgevers besteden over het algemeen niet al te veel tijd aan het beoordelen van sollicitaties. Maak daarom gebruik van branche-gerelateerde kernwoorden om je vorige banen en functies te beschrijven. Dit zorgt voor herkenning bij de werkgever en vergroot je kans om niet verloren te gaan in de grote stapel sollicitatiebrieven.

Hobby’s en Interesses

Denk er goed over na welke vrijetijdsbestedingen je vermeldt in je CV. Hebben ze wel iets te maken met de baan waarop je solliciteert? Zijn ze echter wel gerelateerd, dan kan je ze altijd vermelden op je CV en later toelichten in het sollicitatiegesprek.

Irrelevante banen weglaten

Beschrijf alleen je meest recente en relevante banen en werkervaring. Ten eerste mag je CV niet langer zijn dan 2 pagina’s (maximaal), ten tweede is de relevantie van het baantje als krantenbezorger toen je 15 was erg laag.

Vergeet je CV niet grondig na te lezen

Zorg ervoor dat je CV niet bezaaid is met fouten. Een CV maken met fouten vermindert je kansen op de baan aanzienlijk en zal bij veel werkgevers meteen de indruk wekken dat je ook wel nalatig zal zijn tijdens je werkzaamheden. Lees je Curriculum Vitae en brief dus meerdere malen aandachtig door en laat het ook even aan iemand anders lezen. Twee paar ogen zien nu eenmaal meer!

OOK INTERESSANT