De London Metal Exchange heeft wereldwijd de grootste handel in opties en future contracten op metalen. Vroeger werd er alleen in koper gehandeld, maar lood en zink volgden al snel. De metalenhandel werd in 1978 met o.a. aluminium uitgebreid.
Vandaag de dag zijn metalen relatief goedkoop en dit komt door de zwakke economie. Een voorbeeld; de aluminium prijs was op de LME in september 2012 12% gedaald ten opzichte van januari 2012. Toch betekent dit niet dat gebruikers van aluminium goedkoper uit zijn. Wie nu aluminium nodig heeft (denk hierbij bijvoorbeeld aan vliegtuigbouwers) betalen soms zelfs extra per ton boven op de normale prijs. Wat ligt hieraan ten grondslag?
De London Metal Exchange voor LME aluminium heeft alles te maken met speculatie, waardoor het metaal mondjesmaat op de markt wordt gebracht. Het metaal is er namelijk wel. De wereldwijde vertraging van de industriele productie heeft geresulteerd in een dalende vraag en een dalende prijs. Echter, er worden betere tijden voorspeld door de analisten en de verwachte prijs voor aluminium lijkt hoger te gaan worden. Het resultaat? Investeerders willen een graantje mee pikken en kopen nu massaal al het metaal op.
Hierdoor puilen de pakhuizen in Detroit, Londen en Vlissingen uit. De Financial Times schreef er al over; Barclays, Sachs en JPMorgan hebben de laatste jaren pakhuizen gekocht om al het aangekochte aluminium op te kunnen slaan, net zoals de handelaren Trafigura en Glencore. In het tweede kwartaal van 2012 is 65% van de verhandelde aluminium op de LME in opslag blijven liggen doordat zakenbanken, beleggers en hedgefondsen de fysieke handel nu betreden hebben. Dit alles met de intentie om het moment om deze voorraden weer op de markt te brengen goed te plannen, zodat ze hieraan flink kunnen verdienen. Wie nu dus op dit moment aluminium nodig heeft voor zijn fabriek, betaalt een forse premie die wel kan oplopen tot 12% van de normale prijs.
Analisten melden dat het echt van de laatste tien jaar is dat investeerders de fysieke markt betreden. Hierdoor is de invloed van de speculatie op de leveringsprijs van metalen enorm toegenomen, voorheen was deze altijd beperkt doordat deze voornamelijk in futures plaatsvond. Nu wordt aluminium echt van de markt onttrokken omdat de grote jongens willen profiteren van de te verwachten stijgende LME prijzen voor Aluminium.